Met mijn vader naar de film


Toen ik tien was zeg ik mijn allereerste monsterfilm: “Gappa en de vliegende monsters van Dracula”. Zo werd hij althans aangekodigd in de Nederlandse bioscopen. De titel sloeg nergens op, want Dracula had er echt helemaal niets mee te maken.
De engelse titel was “Monsters from a prehistoric planet” maar dat wist ik toen nog niet. Ook die titel sloeg nergens op, want de monsters kwamen niet van een andere planeet, maar van een tropisch eiland.
De oorspronkelijke Japanse titel was “Daikyoj├╗ Gappa” maar dat weet ik nu pas, nu ik het opzoek op internet.
Als ik me goed herinner was de versie die ik zag nagesynchroniseerd in het engels. Maar eigenlijk weet ik dat niet goed, want ik was tien en had nog geen Engels gehad op school. De kans bestaat dat ik het verschil tussen Engels en Japans helemaal niet opgemerkt zou hebben.

De film was toegestaan vanaf 14 jaar. Ik was 10, ik zag er uit als 8, maar ik ging samen met mijn vader, en dan deden ze nooit moeilijk. In Bergen op Zoom tenminste niet. In Antwerpen hebben ze me nog wel eens de toegang tot een bioscoop ontzegd omdat ik te klein was, zelfs terwijl mijn beide ouders er bij waren. Maar in Bergen op Zoom deden ze niet moeilijk.

Ik vond het een hele mooie film. Dat alle monsters nep waren zag ik toen niet. Ik vond het er heel echt uitzien.
Een stel Japanse onderzoekers vond op een tropisch eiland een babymonster en namen het mee naar Japan. Daar gingen ze het verder onderzoeken en tentoonstellen voor publiek. Dat vonden pappa en mamma monster niet leuk, dus die kwamen ook naar Japan, en vernietigden Tokio volledig. De monsters konden vliegen en vuur spugen, en ze konden Maquettes van Japanse gebouwen omver gooien. Het was heel erg spannend.
Uiteindelijk kregen de monsters hun kindje weer terug en vlogen weer terug naar hun eiland.
Ik geloof dat er ook humor in de film zat, maar die begreep ik niet. Maar de monsters die alles stuk maakten begreep ik wel. Ik vond het echt een geweldige ervaring. Ik geloof dat mijn vader het ook wel leuk vond.