Mislukkingen

Een directeur van een bedrijf waar ik ooit werkte, mijn baas dus, zei destijds tegen me: “Je moet een plan hebben. Als je geen plan hebt maak je deel uit van iemand anders’ plan. En als jij niet weet waar je heen wil, dan maak je deel uit van mijn plan.”
Ik vond dat mooi gezegd, maar dat betekent niet dat ik er ook zo over denk.

Ik geloof namelijk niet zo in plannen. Je kunt plannen maken wat je wil, maar het leven loopt toch altijd anders.

Een aaneenschakeling van vrolijke mislukkingen

Zoals ik het zie, is het leven vooral een aaneenschakeling van mislukkingen. Misschien geldt dat niet voor iedereen, maar ik vermoed dat het wel voor veel mensen geldt. In ieder geval wel voor mij.
En op dat pad van opeenvolgvolgende mislukkingen kom je dingen tegen, ontmoet je mensen, en beleef je dingen die misschien niet gepland waren, maar wel heel mooi en waardevol zijn. Dingen, mensen en belevenissen die je niet gemist had willen hebben en die je laten geloven dat het leven toch zin heeft.
Zo werkt het bij mij althans.

Op dit moment ben ik erg blij met mijn leven. Ik heb een leuke baan, een bijzonder mooie en lieve vrouw, twee leuke katten, het gaat goed met mijn zoon, en binnenkort gaan we verhuizen naar een mooi huis.
Dat is ook wel eens anders geweest. Er waren momenten dat ik dacht dat het nooit meer goed zou komen. En toch gebeurt dat gelukkig wel. De meeste dingen komen uiteindelijk op de één of andere manier wel goed. Alleen gaat dat meestal niet via zorgvuldig uitgeplande successen, maar door onverwachte mislukkingen. En af en toe ook een onverwacht succes. Want die heb je natuurlijk ook nog.