De meest mysterieuze gitaar ooit?
avatar


De Gibson Moderne werd ontworpen in 1957. Science Fiction en futuristische vormgeving waren in, en bij Gibson dachten ze dat er een markt zou zijn voor futuristische gitaren. Dat bleek niet zo te zijn.

Volgens oud werknemers van Gibson zijn er een aantal prototypen van de Modene gebouwd, maar toen bleek dat de gitaar niet populair zou worden hebben ze de prototypen vernietigd. Andere oud werknemers zeggen dat zelfs de prototypen nooit gebouwd zijn, en dat de gitaar alleen op papier heeft bestaan. En weer anderen zeggen dat de gitaar wel gebouwd is, en zelfs even in productie is geweest, en dat er een paar van verkocht zijn. En dat die dus nog ergens op de wereld moeten zijn.
En dan is er nog een versie die zegt dat alle prototypen werden vernietigd, maar dat er één bewaard is gebleven. Dit prototype zou naar de koffermaker gestuurd zijn om op te meten, en de koffermaker zou zijn exemplaar verkocht hebben aan een onbekend.
Gibson_Moderne_patent
In de jaren 70 heeft een Japanse gitaarbouwer wel een Moderne nagebouwd, en die gitaren zijn nog wel te vinden, al zijn ze heel zeldzaam. Maar dat zijn dus geen originelen.
In 1982 heeft Gibson de Moderne alsnog in productie genomen. Het was geen groot succes en werden er niet heel veel gebouwd. Deze 1982 Modernes zijn nu veel geld waard, maar het zijn geen originelen.
Epiphone, een dochteronder van Gibson heeft sinds de jaren 80 ook een aantal variaties op de Moderne gebouwd.

Sinds 2012 bouwt Gibson weer nieuwe Modernes. Leuke gitaren, maar niet goedkoop.
En bij Uncle Dick’s Guitarstore in Apeldoorn hebben ze een kopie laten bouwen die nu in hun winkel staat. Heb ik wel eens op gespeeld. Speelde lekker. Zou ik best willen hebben.

Billy Gibbons, de gitarist/zanger van ZZ Top beweert een originele Moderne uit 1957 in zijn bezit te hebben. Maar hij laat hem aan niemand zien. Niemand gelooft Billy Gibbons.
Een gitaarbouwer uit Wisconsin beweert in 1993 ooit een Moderne uit 1958 gehad te hebben. Hij had deze gitaar gekocht van een oude man die geen idee had wat het was. De gitaarbouwer in kwestie zou de volgende dat een foto van de beroemde gitaar willen maken, maar die nacht werd er ingebroken en werd de Moderne gestolen. De dief is nooit gevonden.

In 2005 vond een opkoper in New Orleans in een verlaten loods een verzameling gitaren uit de jaren 50. Hier zou ook een 1958 Moderne tussen hebben gezeten. Helaas werd de loods later in 2005 vernietigd door de orkaan Katrina.

De vraag blijft: bestaan er nu wel of niet originele expemplaren van de Gibson Moderne uit de jaren 50?
Mochten je iemand kennen die nog een 1957 Gibson Moderne op zolder heeft liggen, dan weten jullie bij deze dus dat dat iets bijzonders is.
Maak er maar een foto van, dan heb je iets heel bijzonders. Of juist niet. Want zolang er geen foto’s van zijn blijft de 1957 Gibson Moderne een mysterie. En mysteries zijn leuk!

Comments are closed.