Heel oude moppen
avatar

Niemand weet precies wanneer mensen zijn begonnen elkaar moppen te vertellen, en we kunnen alleen maar raden waar die moppen over gingen.
Maar we weten wel dat men op een bepaald moment begon met het opschrijven van moppen. Op papyrus, op hout, klei, en later ook op papier.

De oudst bekende mop is gevonden op een Sumerisch kleitablet van bijna 4000 jaar oud:

Iets dat nog nooit gebeurd is sinds mensenheugenis: een jonge vrouw die geen scheet liet terwijl ze bij haar man op schoot zat.

Meer heel oude moppen:

Hoe vermaak je een verveelde farao? Je vaart in een boot met jonge vrouwen gekleed in visnetten over de Nijl en vraagt de farao of hij zin heeft om te vissen.

(Egyptische hieroglyphen, 1600 voor Christus)

Drie ossendrijvers uit Adab hadden dorst. Eén van hen was de eigenaar van een os, de tweede van een koe, de derde van de lading die op de wagen lag. De eerste weigerde om water te gaan halen, omdat hij bang was dat een leeuw zijn os op zou eten. De tweede wilde ook niet gaan omdat zijn koe weg zou kunnen lopen. De derde was bang dat zijn lading gestolen zou worden. Dus besloten ze alle drie samen te gaan.
In de afwezigheid van de ossendrijvers bedreef de os de liefde met de koe, die een kalf baarde, die op zijn beurt de lading van de wagen op at.
Probleem: wie was de eigenaar van het kalf?

(Geschreven op papyrus in 1200 voor Christus).
Het lijkt mij dat de ossendrijvers trouwens wel erg lang weg geweest moeten zijn als intussen de koe bevrucht is en ook een kalf heeft gekregen. Bovendien is een os een gecastreerde stier, en die kan dus geen kalf verwekken. Maar misschien is de mop verkeerd vertaald, en was de os in de oorspronkelijke tekst eigenlijk geen os.


Een vrouw die blind was aan één oog was al twintig jaar getrouwd met een man. De man vond op een bepaald moment een andere vrouw, en maakte bekend dat hij van zijn eerste vrouw wilde scheiden. Als reden gaf hij aan dat ze aan één oog blind was.
Zij antwoordde: “Heb je er twintig jaar over gedaan om daar achter te komen?”

(Geschreven in 1100 voor Christus in egyptosche hieroglyphen op papyrus.)

Odysseus vertelt de cycloop dat zijn echte naam “Niemand” is. Later ontnsappen Oddysseus en zijn mannen uit de grot van de de cycloop en steken zijn oog uit. De cycloop roept zijn vrienden te hulp: “Help me, niemand is ontsnapt en niemand heeft mijn oog uitgestoken, en ik ben op niemand boos!”
Zij vrienden denken dat hij gek geworden is en laten hem alleen, waardoor Odysseus en zijn vrienden kunnen ontsnappen.

(Homerus, de Odyssee, 800 voor Christus)

Vraag: welk dier loopt ‘s morgens op vier voeten, ‘s middags op twee voeten, en ‘s avonds op drie voeten?
Antwoord: De mens.
Als baby kruipt hij op vier voeten, dan leert hij op twee voeten te lopen, en als hij oud is heeft hij een stok nodig om als derde voet te dienen.

(Oedipus Tyrannus door Sophocles, 429 voor Christus)

Augustus reisde door zijn rijk en kwam een man tegen die heel erg op hem leek. De keizer werd nieuwsgierig en vroeg de man: “Heeft jouw moeder soms in het paleis van mijn vader gewerkt?”
De man antwoordde: “Nee hoogheid, mijn moeder niet, maar mijn vader wel.”

(Saturnalia, door Ambrosius Theodosius Macrobius, 63 voor Christus)

Een man wilde zijn ezel leren om zonder eten te kunnen, en daarom gaf hij hem steeds minder te eten. Op een bepaald moment gaf hij de ezel niets meer, waarna de ezel overleed.
De man klaagde: “Ik heb een groot verlies: Juist toen hij geleerd had om niet te eten, ging hij dood.”

(Philogelos, 4e tot 5e eeuw voor Christus)

Toen de kapper vroeg hoe hij zijn haar geknipt wilde hebben, antwoordde de koning: “in stilte graag!”
(Philogelos, 4e tot 5e eeuw voor Christus)

Comments are closed.