Het leven is te kort…
avatar

Ik lees dat heel vaak:
Het leven is te kort om spijt te hebben.
Het leven is te kort om met vervelende mensen om te gaan.
Het leven is te kort om changrijnig te zijn.

Er zijn veel variaties, en ze komen er allemaal op neer dat het leven te kort zou zijn om dingen te doen waar de spreker kennelijk geen zin in heeft. En het is allemaal onzin.

Ik zal het wel weer verkeerd begrijpen, en ik zal het wel weer veel te letterlijk nemen, maar even goed klopt er geen hout van.
Ten eerste; dingen doen waar je geen zin in hebt, fouten maken, en daar vervolgens spijt van hebben, als die dingen horen gewoon bij het leven.
Ten tweede, zo kort is het leven helemaal niet. Ik vraag me af waarom mensen dat denken.
We wordne steeds ouder, we hebben steeds meer vrije tijd, en we hebben steeds meer mogelijkheiden om ons leven zo in te richten als we willen. Het leven wordt dus steeds langer. En mensen klagen maar dat het te kort is om die dingen te doen waar ze geen zin in hebben.

Natuurlijk, er zijn mensen die op zeer jonge leeftijd sterven, en dat is natuurlijk heel erg. Maar voor de meesten van ons is het leven best wel lang. Je kunt toch echt niet beweren dat 70 tot 80 jaar kort is. Dat is het echt niet.

In die tijd kun je heel veel doen. Je kunt foute beslissingen nemen, en dat doen we ook allemaal van tijd tot tijd. Je kunt die foute beslissingen vervolgens betreuren, en er over na denken hoe je het anders zou willen. En vervolgens kun je nieuwe keuzes maken, nieuwe richtingen in gaan.
En soms kan dat allemaal heel snel gaan. Soms ook niet.
Soms moeten mensen jaren lang treuren voordat ze de moed bij elkaar rapen om dingen anders te gaan doen. Ergens is het natuurlijk wel jammer dat dat zo lang duurt, maar soms is het gewoon niet anders. En dan duurt het soms ook nog jaren voordat mensen er in slagen om werkelijk een nieuw begin te maken, en hun nieuwe leven op de rails te krijgen. Ook dat is wel jammer, maar soms gaat het gewoon zo.
Het goede nieuws is dat je daar ook gewoon tijd voor hebt, en dat je daar ook gewoon tijd voor kunt nemen. Als het snel kan is het mooi, maar als het niet snel kan is het ook goed.
En nog mooier zou zijn als je die fout helemaal niet hoefde te maken en in één keer de juiste beslissing kon nemen. Maar ja, zo zitten wij mensen helaas niet in elkaar. Soms moeten we het eerst fout doen voordat we leren wat we dan wel hadden gewild. En dat mag ook. Het leven duurt daarvoor gemiddeld genomen lang genoeg! Het leven is niet zo kort!

Dat hele “Het leven is te kort om…” gedoe is eigenlijk grote flauwekul!

Het leven is lang genoeg om goede en foute dingen te doen, om je fouten te betreuren, en ze vervolgens weer recht te zetten, al gaat dat soms heel moeizaam. Gelukkig maar!


Leave a Reply